Adris RC44 World Championship

Adris grupa podržava vrhunska sportska natjecanja kao dio poslovne strategije poticanja izvrsnosti na svim područjima. Rovinj je pod pokroviteljstvom Adris grupe dva puta ugostio jedno od najatraktivnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja – Adris RC44 koje je u Hrvatsku dovelo svjetsku jedriličarku elitu.

Prvi Adris RC44 Cup održan je u Rovinju od 28. rujna do 2. listopada 2011. a organizatori su, impresionirani viđenim, povećali rang rovinjske regate te se od 3. do 7. listopada 2012. godine u Rovinju održalo Svjetsko prvenstvo ovog prestižnog sportskog natjecanja, ADRIS RC44 World Championship.

U Rovinj su stigli najbolji jedriličari svijeta među kojima su i osvajači zlatnih olimpijskih medalja, pobjednici Americas Cupa kao i aktualni svjetski prvak. Poznata imena predvode Russell Coutts, Paul Cayard, Cameron Appleton, Ray Davis, Larry Ellison, James Spithill, Markus Wieser i Terry Hutchinson. Na regati se natječe 15 timova iz 11 zemalja. Uz Rovinj natjecanja se održavaju u Kaliforniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i na Kanarskim otocima.

Klasa RC44 slovi za jedriličarsku Formulu 1, a atraktivni brodovi, koji su nešto manja inačica jedrilica s America's Cupa, izrađeni su korištenjem iste tehnologije koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama RC44 koje je dizajnirao Russell Coutts, četverostruki pobjednik America's Cupa. Svaki tim koji sudjeluje na regatama sastoji se od vlasnika jedrilice, četiri amatera, tri profesionalna jedriličara i taktičara. Vlasnici jedrilica, uglavnom poslovni ljudi i uspješni poduzetnici tijekom plova su za kormilom.

Brzina, dizajn i performanse RC44 jedrilica su spektakularne, pa su regate te klase brzo stekle brojne poklonike u svijetu jedrenja. Brodovi imaju velika ubrzanja, a mogu jedriti po svim uvjetima, što jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara.

Uz domaćine mr. Antu Vlahovića, predsjednika Uprave Adris grupe, Marijana Hanžekovića, predsjednika Hrvatskog jedriličarskog saveza, natjecanja su pratili i najuspješniji hrvatski jedriličari, finalisti Olimpijskih igara 2012., Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović i Šime Fantela. Potporu svojim domaćinima u nastojanjima da se u svijet još jednom pošalje slika Hrvatske i Rovinja kao vrhunske nautičke i sportske destinacije, iskazao je i predsjednik Republike Hrvatske, dr.sc. Ivo Josipović koji je boravio u Rovinju u obje prigode održavanja Adris RC44 natjecanja.

Na vrh stranice