Monografija „Zaklada Adris – doprinos hrvatskom društvu 2007. – 2012.“

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, svojim djelovanjem promiče i potiče inovativnost i kvalitetu u znanstvenom i umjetničkom radu, podupire darovite učenike, studente i mlade znanstvenike, štiti i promiče hrvatsku izvornost, jača ekološku svijest te pomaže najpotrebitijima u hrvatskom društvu. Na godišnjoj svečanosti dodjele sredstava početkom prosinca 2013. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavljena je monografija „Zaklada Adris – doprinos hrvatskom društvu 2007. – 2012.“

U središtu knjige nalazi se simboličko jaje, beskrajni potencijal života koji tek treba biti oslobođen upravo kao i ideje dobitnika sredstava Zaklade Adris. Svaki pojedini projekt kojeg je Zaklada podržala nastao je iz tog središta i sada živi svoj puni potencijal… Kroz stranice knjige čitatelj može upoznati sve projekte i pojedince koje je Zaklada svojim sredstvima poduprla, ali što je još važnije, može upoznati i rezultate njihova rada.

Vrijednost ovog izdanja prepoznala je i nagradila dizajnerska zajednica. U svibnju 2014. u Kölnu su dodijeljene European Design Awards, čiji je žiri sastavljen od urednika vodećih europskih publikacija na području dizajna komunikacija. Monografija Zaklade Adris osvojila je srebro u kategoriji korporativnih publikacija.

Krajem 2014. Monografija Zaklade Adris zaslužila je i jedno od najvećih i najcjenjenijih međunarodnih priznanja na području vizualnih komunikacija, nagradu Red Dot Design Award. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu u organizaciji Design Zentrum Nordrhein Westfalen koji je dizajnersku izvrsnost počeo nagrađivati još 1954. godine. Priželjkivana Crvena točka (Red Dot) etablirala se kao međunarodno prepoznatljiv dokaz kvalitete dizajna i dodjeljuje se za produkt dizajn, dizajn koncepata te dizajn komunikacija. Međunarodni žiri ocjenjivao je svaki od 7.069 radova uživo na sjednicama u trajanju od nekoliko dana, a među njima bili su primjerice Gustavo Greco (Brazil), Ali Bati (Turska) i Jack Renwick (UK) koji su ujedno dobitnici i prestižnih kanskih lavova na Cannes Lions Festivalu.

 

 

 

Na vrh stranice