Adris RC44 World Championships: U Rovinj ponovno stiže svjetska jedriličarska elita

Rovinj, 7. rujna 2011. – Jedno od najatraktivnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja i ove godine održat će se u Hrvatskoj. Od 3. do 7. listopada 2012. Rovinj će ugostiti svjetsku jedriličarsku elitu.
Prvi Adris RC44 Cup održan je prošle godine, a organizatori su, impresionirani viđenim, povećali rang ovogodišnje rovinjske regate te se ove godine u Rovinju održava Svjetsko prvenstvo ovog prestižnog sportskog natjecanja. Adris RC44 World Championships Rovinj najavljen je na svečanosti potpisivanja Sporazuma o suradnji Adris grupe i Hrvatskog jedriličarskog saveza. Ugovor o suradnji potpisali su mr. Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe, i Marijan Hanžeković, predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza. Svečanosti su prisustvovali i najuspješniji hrvatski jedriličari, finalisti ovogodišnjih Olimpijskih igara: Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović i Šime Fantela.
 
Predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza, Marijan Hanžeković istaknuo je važnost održavanja Adris RC44 SP-a za Hrvatsku. „Drugu godinu zaredom ugostit ćemo u Rovinju neke od najboljih svjetskih jedriličara, i to ne bilo koju regatu već upravo Svjetsko prvenstvo. RC 44 vrlo je prestižno natjecanje i velika nam je čast da će se upravo u hrvatskim vodama ovi majstori jedrenja nadmetati za naslov svjetskog prvaka. Prigoda je to da u svijet još jednom pošaljemo sliku Hrvatske kao vrhunske nautičke i sportske destinacije, odnosno da novim generacijama jedriličara pokažemo što bi jednog dana možda mogli ostvariti u svojoj karijeri. Zahvaljujem našim partnerima Adrisu i ACI-u, bez kojih ovo natjecanje ne bi bilo moguće. Lani smo pokazali da zajedno možemo organizirati ovu sportsku priredbu na iznimno visokoj razini, sami smo sebi postavili letvicu vrlo visoko, no ne sumnjam da ćemo ove godine biti još i bolji domaćini. Među VIP gostima bit će i naša olimpijska reprezentacija, 12 sportaša koji su na OI London 2012. ostvarili neke od najboljih rezultata u povijesti hrvatskog jedrenja“, rekao je Hanžeković.
 
Istaknuvši kako je ovaj sportski događaj u skladu s Adrisovom strategijom poticanja izvrsnosti na svim područjima života, predsjednik Uprave Adris grupe, mr. Ante Vlahović, rekao je kako „samo vrhunski sportski, kulturni i, uopće, društveni događaji mogu izgraditi poželjno mjesto za ljude iz cijeloga svijeta“.
 
RC44 svjetska turneja sastoji se ove godine od pet regata na pet različitih lokacija diljem svijeta. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama RC44 koje je dizajnirao Russell Coutts, četverostruki pobjednik America's Cupa. Svaka posada sastoji se od vlasnika jedrilice, četiri amatera, tri profesionalna jedriličara i taktičara. Zanimljivo je da su vlasnici jedrilica, uglavnom poslovni ljudi i uspješni poduzetnici.
 
U Rovinj stižu najbolji jedriličari svijeta među kojima su i osvajači olimpijskih medalja, pobjednici Americas Cupa i brojnih drugih regata. Poznata imena koja stižu u Hrvatsku predvode Russell Coutts, Paul Cayard, Ed Baird, Cameron Appleton, Larry Ellison, Markus Wieser, Luka Rodion, Michele Ivaldi, Johnatan McKee. Na regati se natječe 15 timova iz 11 zemalja. Uoči rovinjske regate natjecanja su se održala u Austriji, Italiji, Portugalu i na Kanarskim otocima.

Klasa RC44 slovi za jedriličarsku Formulu 1, a atraktivni brodovi, koji su nešto manja inačica jedrilica s America's Cupa, izrađeni su korištenjem iste tehnologije koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule. Brzina, dizajn i performanse RC44 jedrilica su spektakularne, pa su regate te klase brzo stekle brojne poklonike u svijetu jedrenja. Uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara upravoj je ono što je ovu klasu učinilo toliko privlačnom.
mr. Ante Vlahović i g. Marijan Hanžeković u društvu hrvatskih reprezentativaca u jedrenjuPotpisivanje Sporazuma o suradnji Adris grupe i HJS-aPotpisivanje Sporazuma o suradnji Adris grupe i HJS-a
Na vrh stranice