Ante Vlahović dobitnik Grba Grada Rovinja, priznanja za životno djelo i izniman doprinos razvoju gospodarstva Rovinja, Istre i Hrvatske

Vlahović: „Cijeli sam svoj profesionalni vijek vjerovao da to što radim ima smisla i da će biti prepoznato i društveno vrednovano. I danas sam ovdje ne da bih hvalio svoju prošlost, učinio je boljom, ljepšom... Ovdje sam zbog naše zajedničke obveze budućnosti"

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada Rovinja i blagdana Sv. Eufemije, dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima za rad, zasluge i doprinos zajednici. Odlukom Gradskog vijeća o dodjeli nagrada i priznanja, ove je godine ustanovljena i prvi puta dodijeljeno nagrada Grb Grada Rovinja, prestižno priznanje za životno djelo pojedincima koji su svojim dugogodišnjim radom postigli posebne rezultate i uspjehe. Za izniman doprinos u razvoju gospodarstva Rovinja, Istre i Hrvatske, Grb grada Rovinja dodijeljen je mr. sc. Anti Vlahoviću, predsjedniku Uprave Adris grupe d.d.

Nakon što je prikazan i prigodni film o razvoju Adris grupe, mr. Vlahoviću nagradu su uručili gradonačelnik Marko Paliaga i predsjednik Gradskog vijeća, Valerio Drandić. Obraćajući se prisutnim uzvanicima i građanima Rovinja, Vlahović je rekao: „Hvala vam na ovom vrijednom i meni uistinu dragom priznanju koje dijelim sa svima koji su stvarali Adris. Cijeli sam svoj profesionalni vijek vjerovao da to što radim ima smisla i da će biti prepoznato i društveno vrednovano. I danas sam ovdje ne da bih hvalio svoju prošlost, učinio je boljom, ljepšom... Ovdje sam zbog naše zajedničke obveze budućnosti.„

Vlahović, mr. sc., Ante, (Komin, 1951.), predsjednik Uprave ADRIS GRUPE d.d., Rovinj. OBRAZOVANJE: Ekonomski fakultet, poslijediplomski studij ekonomskih znanosti, Zagreb (1980.). KARIJERA: direktor tržišnog poslovanja Tvornice duhana Rovinj od 1977. do 1994. TVORNICA DUHANA ROVINJ d.d.: predsjednik Uprave od 1994. godine. ADRIS GRUPA d.d.: predsjednik Uprave od 2003. godine.

O uspješnosti ovog gospodarstvenika ponajbolje svjedoči činjenica da je, primjerice, u tom razdoblju Adris grupa povećala prihode deset puta, dobit trideset puta, a vrijednost kapitala čak pedeset puta. Broj zaposlenih se povećao dvadeset puta, a vrijednost dionica više od sto puta! Istodobno, Adris je investirao više od osam milijardi kuna, od čega u turizam više od četiri milijarde kuna. Tri četvrtine dionica i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 14,1%. Adris  grupa danas posluje s godišnjim prihodom od gotovo šest milijardi kuna i zapošljava  više od šest tisuća ljudi.

Adris je izrastao na tradiciji proizvodnje duhana u Rovinju, dugoj više od 140 godina, s namjerom da investira i u druga područja poslovanja. Prije deset godina Adris je najavio kako će ozbiljno investirati u turizam, pokrenuti proizvodnju zdrave hrane te nastojati ulagati u financijski sektor, odnosno industriju osiguranja. Sada svjedočimo  činjenici da je Maistra postala jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj s najluksuznijim hotelima, s više od 11 tisuća smještajnih jedinica i tri milijuna noćenja, a Cromaris uvjerljivo najveći proizvođač ribe na Jadranu i među sedam najvećih u Europi u proizvodnji orada i brancina. Preuzimanje Croatia osiguranja, Adrisov je snažan iskorak u industriju osiguranja i potvrda namjere nastavka ulaganja u Hrvatskoj, ali i težnje da daljnjim ulaganjima i odgovornim upravljanjem, Croatia osiguranje izraste u regionalnog osiguravateljskog lidera koji je konkurentan i na globalnom tržištu. Uza sve to, Adris prednjači i svojom društvenom odgovornošću, o čemu najbolje svjedoči Zaklada Adris, najveća korporativne zaklada u ovom dijelu Europe, koja godišnje donira gotovo milijun eura za različite projekte – od razvoja znanosti i pomaganja mladima do očuvanja hrvatske baštine i poticanja kreativnosti. Od svog osnutka 2007. godine, Zaklada je donirala gotovo 40 milijuna kuna.

Za svoj rad, mr. Vlahović dobio je više prestižnih nagrada. Uz ostalo, dobitnik je nagrade za najuspješnijeg menadžera u srednjoj i jugoistočnoj Europi te dobitnik regionalne nagrade Brand Leader za poseban doprinos u razvoju elitnog turizma na području jugoistočne Europe. Po izboru stručnog žirija i, u odvojenom postupku, čitatelja obiju novina prvi je dobitnik prestižne nagrade Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika - „Gospodarstvenik godine“.

Svojom donacijom djeci bez roditelja te starim i nemoćnim osobama svrstao se u red najvećih hrvatskih filantropa.

Na vrh stranice