IN MEMORIAM: Preminuo predsjednik Uprave Zaklade Adris, dr.sc. Jadranko Crnić

IN MEMORIAM
Preminuo predsjednik Uprave Zaklade Adris, dr.sc. Jadranko Crnić
 
Dr. sc. Jadranko Crnić, upravitelj Zaklade Adris preminuo je danas u Zagrebu u 81. godini života. Dr. Crnić bio je prvi upravitelj Zaklade Adris i predsjednik Zakladne uprave od njenog osnutka.
 
Dr. Jadranko Crnić rođen je u Zagrebu 1928. godine. Osnovnu školu je završio u Dugom Selu, a Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je 1952. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1999. godine stekao znanstveni stupanj doktora pravnih znanosti iz područja ustavnog prava.
 
U svojoj bogatoj karijeri dr. Crnić je obnašao niz odgovornih dužnosti. Radio je kao sudac Vrhovnog te Ustavnog suda. Od 1990. godine je bio predsjednik Ustavnog suda SR Hrvatske, a nakon osamostaljenja na dužnost predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske izabran je 1991. i 1995. godine. Bio je član Ustavotvorne komisije Predsjedništva Republike Hrvatske za izradu prvog Ustava RH 1990. godine. Na prvim višestranačkim izborima bio je predsjednik Republičkog odbora za nadzor izbora, a 2000. godine član Radne grupe predsjednika RH za pripremu stručne osnove za promjenu Ustava. Autor je oko 40 knjiga, a objavio je i više stotina članaka. Za svoj rad dr. Crnić je nagrađen nizom priznanja te domaćih i stranih odličja.
 
Osim kao pravnik dr. Crnić ostavio je neizbrisiv trag u svom požrtvovnom humanitarnom radu. Godinama je obnašao dužnost predsjednika Hrvatskog crvenog križa te je dao nezamjenjiv doprinos osnivanju i radu Zaklade Adris.
 
Svjesni neizrecivog gubitka sjećat ćemo se našeg dragog Jadranka s dubokim poštovanjem i velikom zahvalnošću.
 
Počivao u miru!
Zaklada Adris
dr.sc. Jadranko Crnić
Na vrh stranice