Izložba Marije Ujević - Galetović u Galeriji Adris

Premda posve općenito, može se formulirati temeljno radno pravilo: jednostavnost prije svega. Otklanjanje viškova (onoga što, prema procjeni kiparice, nije nužno za funkcioniranje djela: bilo u predstavljačkom, bilo u simbolizacijskome smislu).

Izložbom skulptura i crteža Marije Ujević - Galetović, Galerija Adris nastavlja s izložbama istaknutih hrvatskih likovnih umjetnika. Uz nastup mladih nagrađivanih harmonikaša Jure (12) i Vanese (14) Brajuha, izložbu je u četvrtak 13. travnja 2017. s početkom u 20 sati, otvorio autor postava, povjesničar umjetnosti, Igor Zidić.

U katalogu izložbe, uvodeći nas u likovni opus umjetnice, Zidić je, uz ostalo, zapisao: „Premda posve općenito, može se formulirati temeljno radno pravilo: jednostavnost prije svega. Otklanjanje viškova (onoga što, prema procjeni kiparice, nije nužno za funkcioniranje djela: bilo u predstavljačkom, bilo u simbolizacijskome smislu). (…) U naravi Marije Ujević - Galetović nije težnja da djelo pretvara u prijelaznu postaju prema nekom daljem, imaginarnom cilju: ona radi i imaginira sada i ni jedna forma, ni jedan ustroj oblika nije tu tek stoga da bi se kroz njih ostvario proboj prema nekoj drugoj formi ili drugom ustroju oblikâ. Ona svakom kipu, kojim se bavi, daje konačan, neopoziv oblik. To je, možda, ono što joj, u aktualnom vremenu njezina života, diskretno pribavlja oznaku tradicionalne umjetnice. Može se ta definicija i prihvatiti, jer bismo i mi, bez nje, teško složili našu sintagmu-strukturu kroz koju prosuđujemo njezino djelo: moderni tradicionalizam. Ono, što je u njoj moderno i što joj pomaže da odoli ne samo oscilacijama ukusâ, nego i promatračkih pozicija, ne samo moda, nego i teleoloških, zadnjih pitanja u svezi sa smislom ljudskoga rada – napose: umjetničkoga djelovanja – njezina je jednostavnost. Na neki, svoj način ona je transparentna: ne interpretira – čak ni ne evidentira – kaos, ne zalijeće se u galaksije, zadovoljava se – i to unaprijed kaže – da bude biljeg trajanja: svoga i drugih.“

„(…) od mladosti značajna kiparica postavangardne formacije, u zrelo se doba afirmirala i kao slikarica pretežno ironijskoga, satiričnoga diskursa.“, zaključuje Zidić.

Posjetitelji izložbe će imati prigodu, između ostalih, vidjeti antologijske skulpture A. G. Matoš (1975.), Mačka III (2011.), Pobjegla iz raja (2011.), Kozo, jedna…(2015.), crteže i slike (Nestanak s jarcem (2004.), Pevsner (2005.), More (2017.)…) i druga djela.

Izložba Marije Ujević - Galetović ostaje otvorena do 18. lipnja, a može se pogledatisvakodnevno od 17 do 21 sat.

Više o izložbama u galeriji Adris pogledajte na adresi http://www.adris.hr/odnosi-s-javnoscu/galerija-adris/o-galeriji/

O Mariji Ujević - Galetović

Rođena je 20. listopada 1933. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu je završila u Zagrebu. Godine 1953. upisana je na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti - Kiparski odsjek, na kojem je diplomirala 1958. u klasi profesora Kršinića. Nakon studija usavršavala se na Central School of Art u Londonu. U nekoliko navrata boravila na studijskim putovanjima (Italija, Engleska, Francuska ...). Od 1987. radi na ALU, napredujući od docenta do statusa redovitog profesora 1995. U više navrata bila je pročelnica Kiparskog odsjeka. 

Redoviti član HAZU od 1998.

Izlaže od 1960. godine. Sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je brojnih izvedenih radova na otvorenom ili unutar arhitektonskih sredina (Virovitica, Vrsar, Zagreb, Marija Bistrica, Sinj, Cres, Rijeka, Osijek, Labin, Visoko, Bihać, Novi Sad).

 

Preuzeto sa službenih stranica HAZU

http://info.hazu.hr/hr/clanovi_akademije/osobne_stranice/ujevic_galetovic_marija

 

Na vrh stranice