Svečanošću u Preporodnoj dvorani (HAZU) zaključen jedanaesti natječajni ciklus Zaklade Adris

Vlahović: I u ovo adventsko vrijeme, i na ovome znakovitom mjestu Preporodne dvorane, valja još jednom prisnažiti potrebu za promicanjem kulture izvrsnosti, znanja, dobra i solidarnosti te ustrajati na gradnji drukčijeg sustava vrijednosti i drukčijih kriterija odabira i socijalne promocije, osobito mladih i pametnih ljudi.

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, današnjom je svečanošću u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) zaključila jedanaesti donacijski ciklus u kojem je za novih 50 vrijednih projekata i stipendista dodijelila više od tri milijuna kuna, iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota.

U ovom povijesnom prostoru mi danas zapravo slavimo budućnost. Čemu služi Zaklada? Ono što mi radimo u Zakladi Adris je stvaranje preduvjeta za kreiranje uspješnije budućnosti. Ovi projekti, a poglavito naši stipendisti oni su od kojih očekujemo da stalno uče, da se razvijaju i grade budućnost. U konačnici, očekujemo da postanu sposobni zamijeniti nas i zauzeti ključne pozicije u znanosti i  gospodarstvu“, istaknuo je predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Uprave Adris grupe mr. sc. Ante Vlahović, uz ostalo, je istaknuo: „I u ovo adventsko vrijeme, i na ovome znakovitom mjestu Preporodne dvorane, valja još jednom prisnažiti potrebu za promicanjem kulture izvrsnosti, znanja, dobra i solidarnosti te ustrajati na gradnji drukčijeg sustava vrijednosti i drukčijih kriterija odabira i socijalne promocije, osobito mladih i pametnih ljudi. Zajednički je to posao: i pojedinaca, i vladina sektora, i udruga civilnoga društva, i  naše poslovne zajednice… i šire.  Društvena odgovornost tvrtki razmjerna je njihovoj uspješnosti,  a njihov doprinos zajednici mora biti važni i istaknutiji dio korporativnih ciljeva. Da bi uspješnije ostvarile tu, nerijetko prikrivenu odgovornost, tvrtke valja ohrabriti i pomoći im da je što uspješnije strukturiraju i, u konačnici, što etičnije odrade. Držim da se i zbog toga valja javno odmjeravati i biti socijalno inkluzivan“. 

Na današnjoj je svečanosti predstavljeno sedam odabranih projekata iz ovog donacijskog ciklusa. Među njima je projekt Kinuklidin i derivati kinuklidina – spojevi visokog biološkog i medicinskog potencijala Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu kojega će biti nastavljeno istraživanje kinuklidinijevih derivata i njihovo antimikrobno djelovanje s ciljem sintetiziranja spojeva koji će biti potencijalni kandidati za razvoj novih lijekova.

U sklopu projekta Hepatitis E virusna infekcija u bolesnika prije i nakon transplantacije solidnih organa u Hrvatskoj Kliničke bolnice Merkur podržano je jedinstveno istraživanje Hepatitis E virusne infekcije u bolesnika prije i nakon transplantacije solidnih organa tijekom kojeg će znanstvenici Kliničke bolnice Merkur istražiti razmjere tog problema, pokušati dati konkretne odgovore na načine širenja te rizične faktore koji su nužni za nalaženje mjera prevencije.

Predstavljen je i projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Novi markeri za otkrivanje i praćenje tumora dojki – BIOBREAST koji će pridonijeti boljoj kvaliteti života i liječenja pacijentica s karcinomom dojke na neinvazivan i siguran način. Projekt Proučavanje povezanosti zagađenja okoliša antibioticima i razvoja rezistencije na antibiotike u ljudskih patogena Instituta Ruđer Bošković  dovest će do rezultata koji će utjecati na razvoj učinkovite politike i strategije upravljanjem okoliša s ciljem smanjenja emisije nedovoljno obrađenih industrijskih voda.

Među doniranim projektima, ističe se i  projekt Istraživanje uzročnika sindroma sušenja masline – nova i slabo istraživana pojava u maslinarstvu Instituta za poljoprivredu i turizam čiji je cilj upoznati i educirati proizvođače maslina, kao i znanstvenu zajednicu s uzročnikom sindroma sušenja maslina, dok će se potporom projektu Biologija i ekologija američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), uzročnika širenja žutice vinove loze (Flavescence dorée) Veleučilišta u Rijeci pridonijeti unaprjeđenju i očuvanju bogate tradicije proizvodnje vina u Istri koja traje još od antike.

Zaklada je dala doprinos projektima očuvanja hrvatske kulturne i povijesne baštine pa je tako na svečanosti okupljenima predstavljen projekt Revitalizacija starogradske jezgre grada Buja uz pomoć kojega će se starogradska jezgra Buja pretvoriti u privlačan gradski prostor, dok će se potporom projektu Uređenje šetnice uz bedeme u povijesnoj jezgri Nina – Obala Petra Krešimira IV. jedinstvenom šetnicom povezati kulturne znamenitosti najstarijega hrvatskoga kraljevskoga grada.

Zahvaljujući Zakladi Povijesni i pomorski muzej Istre dobio je sredstava za provedbu projekta Gajba i Tić (radnog naziva Ljubav i spolnost u Istri), izložbu koja je rezultat suradnje velikog broja institucija i koja na intrigantan, ali dostojanstven način donosi povijesne mijene u poimanju ljubavi i seksualnosti u Istri od prapovijesti do suvremenosti.

Podsjetimo, uključujući i ovu godinu, Zaklada je od svoga utemeljenja 2007. godine do danas dodijelila gotovo 40 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču  inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Osim toga, u proteklih deset godina Zaklada je dodijelila 300 stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskih i diplomskih studija, polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja te poslijediplomskoga doktorskog studija.

Među dosadašnjim dobitnicima zakladnih sredstava nalaze se kliničko-bolnički centri, znanstvene institucije i fakulteti sa svih hrvatskih sveučilišta, folklorna društva, ekološke udruge, zavodi i instituti, arhivi i muzeji, galerije i centri inovativnosti, ali i pojedinci – kreativci, književnici, inovatori i umjetnici, nadareni učenici i studenti. Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto godišnje dobiti. 

 

Na vrh stranice