Zaklada Adris 17. donacijskim ciklusom nastavlja promicati izvrsnost i znanje u hrvatskome društvu

Na sjednici održanoj 11. svibnja u Zagrebu, predsjednik Uprave Adris grupe, Marko Remenar imenovao je, u ime Zakladnika, Upravu i vijeća Zaklade Adris u novom četverogodišnjem mandatu. Predsjednikom Zaklade Adris ostaje istaknuti hrvatski edukator i astronom - Korado Korlević* Na sjednici je donesena i odluka o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja Zaklade Adris

Na sjednici održanoj 11. svibnja u Zagrebu, predsjednik Uprave Adris grupe, Marko Remenar imenovao je, u ime Zakladnika, Upravu i vijeća Zaklade Adris u novom četverogodišnjem mandatu. Predsjednikom Zaklade Adris ostaje istaknuti hrvatski edukator i astronom - Korado Korlević. Dr. sc. Željko Lovrinčević potpredsjednik, a prof. dr. sc. Zvonimir Mareković počasni predsjednik Zaklade Adris. Članovi Uprave Zaklade Adris su i prof. dr. sc. Gojko Bežovan, istaknuti povjesničar umjetnosti Igor Zidić, prof. dr. sc. Josip Paladino te akademik Željko Kaštelan.

U narednom četverogodišnjem razdoblju Zakladno vijeće za program Znanje i otkrića i nadalje čine: dr. sc. Ksenija Zahradka, predsjednica, te članovi, uspješni hrvatski znanstvenici izv. prof. dr. rer. nat. Tomislav Domazet-Lošo i prof. dr. sc. Dinko Mitrečić.

Zakladno vijeće za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota predvodi prof. dr. sc. Božo Skoko, predsjednik, uz članove Davora Bruketu i Silvija Novaka.

Remenar je Zakladnoj upravi i vijećima u ime Uprave Adrisa zahvalio na dosadašnjem radu istaknuvši kako izazovna vremena u kojima živimo i radimo pred nas stavljaju brojna pitanja. „U uvjetima krajnje nestabilnosti, deglobalizacije, dekarbonizacije i digitalizacije pitamo se kako upravljati i koje vrijednosti promovirati. Upravo su izvrsnost i humanost odgovor i ono po čemu se i naša Zaklada ističe. Uspjeh i stabilnost Adrisa, strogi kriteriji izbora projekata te vaše znanje i ugled koji ugrađujete u rad Zaklade omogućuju nastavak ostvarivanja zajedničke misije - promicanja korporativne društvene odgovornosti i stvaranja naprednijeg hrvatskog društva.“, zaključio je Remenar.

Prihvaćajući novi mandat na čelu Zaklade Adris, Korado Korlević se osvrnuo na dosadašnja postignuća Zaklade: „Društvo, kada je Zaklada započela s radom, potpuno je različito društvu danas. No, Zaklada je ovih petnaestak godina tvrdoglavo ustrajala na veoma strogim kriterijima izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro. Opravdanost takvoga pristupa potvrđuju brojni projekti i pojedinci koje je Zaklada dosada poduprla i njihovi rezultati koji su ravnopravni ostvarenjima u svjetskoj znanosti. Čast je, ali i velika odgovornost u prepoznavanju najboljih, s obzirom na izazove u društvu koji nas tek očekuju i znanosti koja će na njih morati znati odgovoriti.“

Raspisan ovogodišnji natječaj

Na sjednici je donesena i odluka o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja Zaklade Adris. U ovom, sedamnaestom po redu donacijskom ciklusu, koji će biti otvoren od četvrtka 18. svibnja do 19. lipnja 2023., moći će se prijaviti istaknuti projekti i pojedinci u dva programa Zaklade - Znanje i otkrića za potporu izvrsnim učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima te znanstvenim i istraživačkim projektima i Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, za potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima zaštite prirode i očuvanja hrvatske izvornosti, uz donacije humanitarnim projektima.

Kako bi se osigurala transparentnost i pravednost raspodjele sredstava Zaklade, i u ovom su natječajnom ciklusu prioriteti, uvjeti i načini dodjele sredstava za programe i stipendije detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris koji se nalazi na službenim stranicama Zaklade. Čim natječaj bude otvoren i objavljen u dnevnom tisku, na istoj stranici moguća će biti i online prijava.

Podsjetimo, Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja. Zaklada Adris osnovana je 2007. na poticaj dugogodišnjeg predsjednika Uprave Adrisa, mr.sc. Ante Vlahovića koji je tom prigodom istaknuo kako je „izvorna zamisao Zaklade bila i ostala promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi“.

Tijekom proteklih petnaest godina, dodijeljeno je gotovo 60 milijuna kuna za vrijedne projekte i istaknute pojedince. Dodijeljeno je i gotovo 400 stipendija najboljim učenicima i studentima. Zahvaljujući donacijama Zaklade Adris, ostavljen je trajan trag u znanosti, medicini, kulturi, očuvanju prirodne baštine, kreativnosti, humanitarnom djelovanju, radu s mladima i mnogim drugim područjima.

Više o Zakladi Adris i istaknutim projektima koje je poduprla dostupno ovdje.

 

Na vrh stranice