Zaklada Adris svečanom dodjelom donacija i stipendija zaključila sedamnaesti donacijski ciklus

Za projekte i stipendije u dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota ove je godine dodijeljeno više od 460 tisuća eura*Korado Korlević: Adris je jedinstvena hrvatska priča, od osnutka stvara izvrsnost u gospodarstvu. Zakladom Adris je to odlučila pokloniti zajednici. U proteklih sedamnaest godina ova je generacija gradila budućnost, a kroz stipendije i projekte gradimo generaciju koja mora preuzeti stvaranje budućnosti

Sjajnim nastupom prvakinje Opere HNK-a u Zagrebu Marije Kuhar Šoša u hotelu Zonar Zagreb, Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, zaključila je ovogodišnji, sedamnaesti donacijski ciklus. Za projekte i stipendije u dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota ove je godine dodijeljeno više od 460 tisuća eura. Na svečanosti dodjele donacija i stipendija predstavljeni su neki od vrijednih programa koje je Zaklada podržala ove godine, a nastupile su i stipendistice Zaklade, gitaristica Divna Šimatović te Josipa Krajina na harfi.

Obraćajući se ovogodišnjim dobitnicima i drugim okupljenim gostima, Korado Korlević, predsjednik Zakladne uprave istaknuo je: „Adris je jedinstvena hrvatska priča, od osnutka stvara izvrsnost u gospodarstvu. Zakladom Adris je to odlučila pokloniti zajednici. U proteklih sedamnaest godina ova je generacija gradila budućnost, a kroz stipendije i projekte gradimo generaciju koja mora preuzeti stvaranje budućnosti.“

Zaklada Adris sustavno podržava projekte koji doprinose razvoju hrvatske znanosti, uvođenje novih tehnologija i interdisciplinarnost, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje zdravlja i prevenciju bolesti. Nastavak podrške razvoju autonomne robotske tehnologije u medicinskim zahvatima ovogodišnja je donacija Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu za projekt RESONANCE – Robotsko ultrazvučno vođenje i ciljanje za urološke postupke. Predstavljen je i projekt Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci Razotkrivanje veze između normalnog razvoja i onkogeneze: Uloga matičnih stanica u razumijevanju tumora mozga. Doprinos istraživanjima mehanizama starenja projekt je Molekularni putevi kontrole kvalitete proteina tijekom staničnog starenja kojeg je predstavila voditeljica s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz više donacija projektima s ciljem čuvanja nacionalnog identiteta i promocije hrvatske baštine i kulturnih vrijednosti, i u ovom su ciklusu odabrani projekti koji će pokušati odgovoriti na sve izraženiji problem klimatskih promjena i potrebe zaštite okoliša. Danas su predstavljeni projekti Instituta za poljoprivredu i turizam: Velika stabla su naše blago – čuvajmo ih! te projekt Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku naziva Razvijanje ekološki prihvatljivih materijala: biorazgradiva i aktivna polimerna folija.


Podsjetimo, od utemeljenja 2007. godine, uključujući i ovogodišnji donacijski ciklus, Zaklada Adris dodijelila je više od osam milijuna eura za projekte i pojedince koji potiču inovativnost i razvoj znanja, stvaralaštvo, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Dodijeljeno je i gotovo 400 stipendija ukupno vrijednih 1,3 milijuna eura nadarenim učenicima i studentima na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas su mnogi od njih vrsni i svjetski priznati stručnjaci, znanstvenici, liječnici i umjetnici.

Potpun popis dobitnika u ovogodišnjem natječajnom ciklusu Zaklade Adris dostupan ovdje.

Više o Zakladi Adris i istaknutim projektima koje je poduprla u dosadašnjim natječajima dostupno je ovdje.

„Izvorna zamisao projekta Zaklade Adris bila je i ostala promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarsnosti u hrvatskome društvu. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi“, mr. sc. Ante Vlahović, predsjednik Nadzornog odbora Adris grupe i utemeljitelj Zaklade Adris.

Na vrh stranice