Zoran Mušič u Galeriji Adris

U petak, 25. rujna 2015. s početkom u 20 sati, u rovinjskoj će Galeriji Adris biti otvorena izložba slika Zorana Mušiča. Umjetnika i njegov rad predstavit će istaknuti povjesničar umjetnosti Igor Zidić, autor postava izložbe.

Svečanost otvorenja uveličat će i mladi rovinjski glazbenik, Diego Leverić. 

Govoreći o bogatstvu motiva u stvaralaštvu Zorana Mušiča, Zidić je istaknuo: „U inventuri Mušičevih motiva posebno je mjesto venecijanskih veduta i širok raspon njihovih značenja. Od vedrih, de pisisovskih prizora ranih 40-ih i onih potonjih, s kraja 40-ih, u kojima se slikar igra, kao što su se nekoć znali poigrati Bonnard ili Dufy, pa sve do sumornih, nazovimo ih tako eko-veduta: ne zanimaju ga više, pod starost, blistava mjesta „kraljice Jadrana“ pa se okreće rubovima grada kao da otkriva novi svijet: i doista, tu se pred začuđenim očima dodiruju u nenaravnoj sprezi lirske siluete palača i kuća i mrki oblici industrijskih objekata, kojiput napuštene, prijeteče ruine već minule epohe (Marghera, Canale della Giudecca, Brodovi u Zatterama – u osamdesetima); sjetit ćemo se, u žanrovskoj evidenciji, još i interijera crkava i atelijera, konima bismo mogli dodati i neka malobrojna davna posoblja (s poluodjevenim mladim ženama). Ipak, ono što je zamjetno kao nedostajuće u tako velikom opusu kao što je Mušičev svakako su interijeri stanova s jednim ili više portreta, obiteljska ili prijateljska druženja oko stola ili u vrtu, izletnički motivi, plaže i odmori od Lida do Dalmacije i Grčke do Katalonije i juga Francuske – sjećamo se pritom Picassa i Matissea, na Bonnarda i Vuillarda, na Deraina i – Uzelca. Svakako je Slovenac i osebujan portretist: ako izostavimo portrete po naručbi (toga je u ranim godinama bilo više, a oskudica je nalagala da se ponude prihvate) on je portretist dvojbene širine interpretiranja: dvije Ide, jedan autoportret, tri Ide, jedan autoportret itd. u nedogled. Na kraju, to su bili portreti kod kojih mu portretirani više nisu trebali: stvorio je portrete-ikone (on, Ida) i varirao ih stotinu puta“.

„(…) dostatno je reći da je Mušič bio Slovenac u Zagrebu, Babićev Španjolac, Europljanin iz Perzije, Bizantinac iz Venecije, Dalmatinac s Krasa, Mlečanin iz Pariza, Parižanin odasvud.“, zaključuje Zidić u popratnom katalogu izložbe. 

Posjetitelji izložbe će imati prigodu, između ostalih, vidjeti antologijske slike Motiv iz Dalmacije (1937.), Vrtuljak (1940.), Venecija, brodovi (1949.), Autoportret (1990.) i mnoge druge. 

Izložba Zorana Mušiča ostaje otvorena do 31. listopada 2015., a uz besplatan ulaz, može se pogledati svakodnevno od 17 do 21 sat. 

Više o izložbama u galeriji Adris pogledajte na adresi http://www.adris.hr/odnosi-s-javnoscu/galerija-adris/o-galeriji/ 

 

Na vrh stranice