Alfa satelitska RNA: kandidat za dijagnostičko/prognostički krvni biomarker raka prostate

Institut Ruđer Bošković, Zagreb, voditeljica projekta prof. dr. sc. Đurđica Ugarković

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a što ranije otkrivanje i usvajanje novih trendova liječenja nužni su za povećanje ozdravljenja i preživljenja od ove bolesti. Klinički najprihvaćeniji biomarker za dijagnozu raka prostate je PSA (prostata-specifični antigen), serinska proteaza koju proizvode epitelne stanice prostate, a čija je razina obično povišena kod oboljelih od raka prostate. PSA je međutim povišen i kod latentnog tumora prostate koji se često ne razvija u bolest, kao i kod benignih stanja kao što su upale ili hiperplazije. Nedostatak specifičnosti PSA rezultira suvišnim dijagnosticiranjem čija se stopa procjenjuje i do 42 posto. PSA se koristi i za praćenje razvoja bolesti, iako često njegova razina ne korelira sa stupnjem oboljenja. Zbog nedovoljne specifičnosti PSA kao dijagnostičkog i prognostičkog markera ulažu se napori za pronalaženje alternativnih biomarkera za rak prostate.
Pretpostavka je da razina alfa satelitske RNA u krvnim stanicama oboljelih od raka prostate može poslužiti kao dijagnostičko/prognostički molekularni marker raka prostate. Preliminarni rezultati pokazuju statistički značajnu razliku u razini alfa satelitske RNA između kontrolne skupine i skupine bolesnika. Nužna je, međutim, analiza znatno većeg broja uzoraka kako bi se alfa satelitska RNA potvrdila kao dijagnostičko/prognostički biomarker raka prostate koji bi omogućio da se jednostavnom krvnom pretragom dijagnosticira i prati tijek bolesti.

Rezultati bi također potvrdili otkriće novog oblika regulacije ekspresije satelitske DNA u krvnim stanicama izazvanog biotičkim stresom i potaknuli daljnja istraživanja. Istraživanje će se provoditi u suradnji Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice i Instituta Ruđer Bošković, koji posjeduju veliku ekspertizu u području onkologije, odnosno funkcionalne analize satelitskih DNA.

Na vrh stranice