Banka reproduktivnog tkiva i unapređenje demografske slike Republike Hrvatske (CRO-DEMO-PRO)

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, voditelj projekta prof. dr. sc. Davor Ježek

Republika Hrvatska bilježi sve veću učestalost tumora (dobroćudnih i zloćudnih novotvorina), bolesti koje zahtijevaju promptno i sveobuhvatno liječenje. U našoj zemlji unatrag desetak godina bilježi se i veća incidencija tzv. juvenilnih tumora koji se pojavljuju u mladoj, tzv. predpubertetskoj populaciji pacijenata. Protokoli liječenja tumora izrazito ovise o njihovoj prirodi i obično uz kirurško, obuhvaćaju medikamentno liječenje tzv. „pametnim lijekovima“, kemoterapiju i zračenje. Kemoterapija i zračenje mogu znatno oštetiti spolne žlijezde čovjeka. Uzimanjem i pohranom tkiva jajnika odnosno sjemenika (u pacijenata s azoospermijom) prije samog liječenja tumora omogućilo bi se ženama i muškarcima u reproduktivnoj dobi ali i djevojčicama i dječacima u predpubertetskoj dobi očuvati plodnost. Ujedno bi se izbjegle posljedice preuranjenog zatajenja spolnih žlijezda uzrokovane samim tumorom, zračenjem ili kemoterapijom (osobito tkivo jajnika). Metode kriopohrane jajnika, ortotopičnog ili heterotopičnog presađivanja vlastitog tkiva jajnika dobro su etablirane u svjetskim centrima koji se bave reprodukcijskom medicinom. Do sada je u svijetu ovim naprednim postupcima rođeno 185 djece.

U okrilju KBC Zagreb od 2013. godine djeluje Banka reproduktivnog tkiva, koja u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu omogućuje pohranu tkiva muške spolne žlijezde u pacijenata s azoospermijom (potpuni nedostatak muških spolnih stanica u sjemenu), a koji ujedno mogu imati i neku zloćudnu novotvorinu. Međutim, svakako treba istaknuti da u Republici Hrvatskoj nedostaju kapaciteti za pohranu tkiva jajnika i predpubertalnog sjemenika.

Projekt će omogućiti onkofertilitetne postupke, koji još nisu dostupni u sustavu javnog zdravstva Republike Hrvatske, čime će se dugoročno unaprijediti demografska slika naše domovine.
Nabava nove sofisticirane opreme za Banku reproduktivnog tkiva, sredstvima donacije Zaklade Adris, omogućit će da se napredni postupci očuvanja plodnosti mladih pacijenata uvedu u sustav javnog zdravstva Republike Hrvatske na nacionalnoj razini.

prof. dr.sc. Davor Ježek uz modernu opremu za analizu uzoraka reproduktivnog tkivaTim Banke reporduktivnog tkiva KBC Zagreb: prof. dr.sc. Branka Golubić Čepulić, Marija Vilaj, mag. mol. biol., prof. dr.sc. Davor Ježek.Operacijski tim KBC Zagreb, urolozi dr.sc. Dinko Hauptman (desno) i dr. Zoran Zimak (lijevo) prilikom uzorkovanja tkiva
Na vrh stranice