Knjiga o mljekaricama

Umjetnička organizacija – Otvoreni likovni pogon – Zagreb, voditeljice projekta Kristina Leko, Maša Štrbac

Knjiga o mljekaricama je zbornik kulturno-antropoloških tekstova, popraćen fotografskom arhivom, proizašao iz umjetničko-istraživačkog projekta pod nazivom Sir i vrhnje. Inicijativu za zaštitu zagrebačkih mljekarica 2002. godine pokrenula je umjetnica Kristina Leko u suradnji s Udrugom [BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture]. Ovim izdanjem želimo proslaviti 20-godišnjicu projekta, koji je obilježio hrvatsku suvremenu umjetničku praksu te još jednom obratiti pažnju na trenutni status zagrebačkih mljekarica, kojih je danas upola manje no 2002. godine.

Ova monografija hibridno je izdanje te kontekstualizira žensko tradicijsko zanimanje mljekarice i s njome povezanu baštinu u suvremenom hrvatskom društvu, propitujući položaj žene u tranzicijskom procesu tijekom 20 godina. Zagrebačke mljekarice prodaju sir i vrhnje vlastite proizvodnje, koji su jedan od vodećih simbola zagrebačke prehrambene ponude, a u Zagreb dolaze iz bliže i šire okolice. Vidjevši da veliki proizvođači s tržišta istiskuju mala gospodarstva, Leko je 2002. pokrenula inicijativu za zaštitu mljekarica kao kulturne baštine, koja je naišla na značajan odjek javnosti. Projekt Sir i vrhnje – jedan od paradigmatskih projekata hrvatske suvremene umjetnosti – sastojao se od niza akcija, izložbe, medijske kampanje, web stranica te Deklaracije o mljekaricama za koju je tada prikupljeno nekoliko tisuća potpisa. Projekt je 2005. nagrađen Vjesnikovom nagradom „Josip Račić” te nagradom "Europska budućnost", Leipzig.

Urednica knjige: Kristina Leko; izvršna urednica: Maša Štrbac. Tekstovi: Nada Beroš, Petra Galović, Kristina Leko, Jelena Ivanišević, Renata Kirin, Mirjana Randić, Ines Siuc, Iva Radmila Jankovic, Vesna Vuković. Intervjui: Ruža Gašparić, Marija Ivanković, Jelena Jelinić, Josip Kraljičković, Sandra Križić Roban, Tihomir Milovac, Tatjana Šimić, Dario Zagorec. Dizajn: Nikola Križanac.

Kristina Leko, iz Projekta Sir i vrhnje, Grupna fotografija s kravom Bebom, happening, u suradnji sa Galerija PM i BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture, Zagreb, 2003.
Na vrh stranice