MaCrovid

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica projekta dr. sc. Mihaela Perić

Pandemija COVID-19 s više od 385 milijuna slučajeva i s više od 5,7 milijuna potvrđenih smrti do veljače 2022. jedna je od najsmrtonosnijih u povijesti, a novih lijekova za borbu protiv virusnih pandemija nedostaje. Svjetska znanstvena zajednica preporuča ulaganje zajedničkih napora, kakvi su doveli do razvoja učinkovitih cjepiva, i u razvoj novih antivirusnih lijekova, koji bi u budućnosti mogli imati presudnu ulogu u liječenju pacijenata s kritičnim simptomima bolesti.

Kako je izvorni cilj i zamisao Zaklade Adris promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu, zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi, u ovom trenutku nema vrjednije misije od ulaganja znanja, intelektualnog potencijala i truda u razvoj alata koji bi bili na raspolaganju za ovu, ali i neke potencijalno nove virusne epidemije.

Ostvarivanje planiranih rezultata omogućit će razvoj novog antivirusnog lijeka protiv bolesti COVID-19, što će značajno doprinijeti liječenju pacijenata s kritičnim simptomima bolesti, kao i povećati arsenal alata u borbi protiv ove, a potencijalno i novih globalnih pandemija.

Na vrh stranice