Zaklada Adris svečanošću u Preporodnoj dvorani HAZU-a zaključila dvanaesti natječajni ciklus

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, današnjom je svečanošću u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) zaključila ovogodišnji, dvanaesti donacijski ciklus u kojem je za izvrsne projekte i stipendiste iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, dodijelila više od tri milijuna kuna

Pozdravljajući dobitnike donacija, predsjednik uprave Adris grupe mr. sc. Ante Vlahović istaknuo je kako i sam dolazak u Preporodnu dvoranu ohrabruje naš odnos prema zajednici i osnažuje naša vrijednosna utemeljenja te dodao kako: „Adris ustraje na izvrsnosti, ugradnji novih znanja u svoj poslovni sustav kako bismo bili konkurentniji, a naši poslovi rastući i dugoročno održivi. Otvoreni smo prema budućnosti i mladim naraštajima naših ljudi“. Takve vrijednosti tvrtka je prenijela i na zakladu Adris. Vlahović je svoje obraćanje završio riječima kako je „graditi hrvatsko društvo na načelima izvrsnosti i ljudskoga poštenja danas potrebnije više nego ikad“.

„Kada se osvrnemo na projekte koje je Zaklada poduprla i kada čitamo biografije izvrsnih učenika i studenata koje je stipendirala, osjećamo veliko zadovoljstvo da postoje pojedinci koji su odabrali teži put i imaju snagu volje mijenjati sebe i svijet nabolje. Ponosni smo što imamo priliku biti dio njihovog putovanja i pomoći im da rastu, stvaraju i čine promjenu“, rekao je Korado Korlević, predsjednik Zakladne uprave.

Zaklada je i u ovom ciklusu podržala projekte vezane uz jačanje i razvoj hrvatske znanosti, korištenje novih tehnologija i promicanja interdisciplinarnih istraživanja kao i projekata s ciljem unapređenja zdravlja i prevencije bolesti.

Na današnjoj je svečanosti predstavljeno šest odabranih projekata iz ovog donacijskog ciklusa. Među njima je projekt Sveobuhvatni sustav kogeneriranja znanja- jačanje održivosti lokalnih zajednica humanizacijom tehnologije, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čija je svrha kreiranje nove tehnološke komunikacijske platforme za jačanje održivosti lokalne zajednice uz pomoć razvoja novih oblika samoeduciranja kao direktnog odgovora na nepovoljne demografske trendove.

Projektom pod nazivom Neinvazivni pristupi u dijagnostici portalne hipertenzije – testiranje i usporedba postojećih metoda te otkriće novih serumskih markera – HePortoNew, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, značajno se unaprjeđuje kvaliteta života pacijenata, izbjegavaju se invazivni dijagnostički postupci, postiže se bolja suradljivost bolesnika, ranija detekcija te pravovremena terapijska intervencija, a što će u konačnici povoljno utjecati na zdravstveni sustav u cjelini.

Doprinos kulturnoj baštini

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, pa je i Zaklada Adris u ovom natječajnom ciklusu posebnu pozornost posvetila projektima iz područja Baštine, s ciljem, primjerice, očuvanja i promocije hrvatskoga jezika kao temelja hrvatskog identiteta, zaštite važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština. Nastavlja se i potpora projektima obnove i revitalizacije starogradskih jezgri. Ove godine će tako Općina Kršan donacijom Zaklade obnoviti i revitalizirati Stari grad Kožljak, kao potencijalnu turističku atrakciju.

Na današnjoj svečanosti predstavljen je i projekt Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Kognitivna otpornost djece u riziku od siromaštva u istočnoj Slavoniji, koji će ispitati odnos socioekonomskog statusa i niza drugih utjecaja na razvoj djeteta. Projektom Tesla up(to)date, Tehničkog muzeja Nikola Tesla stvorit će se jedan od najsuvremenijih muzejskih postava, koji će svojim audio i vizualnim sadržajima posjetiteljima omogućiti stjecanje novih znanja uz vizualno atraktivan i bogat osjetilni doživljaj.

Na svečanosti je predstavljen i projekt Izrada izvedbenog rješenja likovnog postava i grafičke pripreme materijala za stalni postav Hrvatskoj muzeja medicine i farmacije HAZU u Zagrebu, koji će omogućiti komparaciju dosega hrvatske medicine s onima medicinskih znanosti drugih zemalja kao i uključivanje Hrvatske na svjetsku mapu muzeja medicine.

Podsjetimo, uključujući ovaj donacijski ciklus, Zaklada je od svoga utemeljenja 2007. godine ukupno dodijelila gotovo 50 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Dodijeljeno je i više od 300 stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskih i diplomskih studija, polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja te poslijediplomskoga doktorskog studija.

Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto godišnje dobiti.

Na vrh stranice